Ma 2024. 07. 23., kedd, Lenke napja van. Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
NAVA kereső:

 

 

<

2024. Július

>

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

Zalalövő Helyismereti Adatbázisa

  Épül 1914. január 1-től 

Zalalövő ókortól ismert élete során sokféle kulturális értéket hozott létre. Voltak híres szülöttei, lakói, voltak jól működő egyesületei, társaságai, neves gazdálkodói, iparosai, kereskedői, tanítói, papjai, épültek szép épületek, építmények, terek  minden korszakban és a város természeti környezete is vonzó lehet bárki idelátogató számára.
Adatbázisunk folyamatosan gyarapodó szubjektív tárlat ebből a bőségből. Zalalövő és vidéke lakosainak, és az ide látogató turistáknak készült, készül elsősorban.  Informatív ismertetőket, összefoglalókat adunk itt közre Zalalövő értékeiről, látnivalóiról, érdekességekről kínálunk olvasnivalókat források megjelölésével (e források többségét bemutatjuk az adatbázis legelején). Az adatbázis létrehozását, elindítását a Kardos Ferenc könyvtáros, helytörténész
 végezte a SALLA PROJEKT (TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0072 keretében.

 

Tartalom

 

Olvasnivalók Zalalövőről 

A Zalalövőről és vidékéről szóló  olvasnivalókat ajánlunk, népszerű, rövid ismertetéseket, történeti és régészeti szaktanulmányokat  Az ajánlott könyvek, tanulmányok bibliográfiai adatait adjuk meg elsőként, hogy a mokka közös könyvtári katalógusban, a zalaegerszegi, nagykanizsai könyvtárak vagy a zalalövői könyvtári katalógusában meg lehessen keresni.
Ezt néhány magyarázat, idézet is követheti. Az olvasnivalók a könyvtárban használatos szerzők szerinti betűrendben sorolódnak. 

 • Olvasnivaló érdeklődőknek, turistáknak Zalalövőről és vidékéről
  Itt olyan könyveket, könyvrészleteket ajánlunk, melyek Zalalövő és vidéke értékeire hívják fel a figyelmet és gyors, rövid, figyelemfelhívó, és hiteles tájékoztatást adnak a városról, a térségről.
 • Történeti és helytörténeti irodalom Zalalövőről és vidékéről 
  Zalalövő gazdag történetét a történészek, levéltári és múzeumi szakemberek is feldolgozták már. Vannak korszakok, amelyekről sokat tudunk s vannak melyeket még kutatni érdemes, fiatal helytörténészekre váró feladat. Ehhez ad fogódzót bibliográfiánk.
 • Szép- és dokumentumirodalom Zalalövőről
  Olyan szépírókat és írásokat ajánlunk ezen az oldalon, akik életükkel vagy írásukkal kötődnek Zalalövőhöz és vidékéhez.
  Olyan személyek életrajzi írásának részlete is olvasható itt, akik Zalalövőn  s ma a városhoz tartozó lakott helyeken születtek, éltek, dolgoztak, s visszaemlékezéseikben megjelenik fiatalkoruk városa. Ezek a szövegek nem mindig szépirodalmi igényűek, elsősorban az élettörténések dokumentálásának darabjai, de helytörténeti vonatkozásaik miatt felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

Zalalövő és vidéke híres szülöttei, lakói 

Összeállításunk folyamatosan bővülő adatbázis, melybe elsősorban az országos hírű, vagy a város életében meghatározónak vélt személyeket, személyes kapcsolatokat tárja föl. A könnyebb keresés miatt egyetlen sorban szerepelnek a Zalalövőn születettek, de életüket más településen kiteljesítő hírességek, a nem zalalövői születésű, de város életbében szerepet játszószemélyek (köztisztviselők, közalkalmazottak, iparosok stb.). Adatbázisunkban ma is élő személyek közül csak a művészet és tudomány terén alkotók szerepelnek. A jeles köztisztviselők, iparosok, kereskedők, politikusok, azaz a zalalövői közélet szereplői közül a 1945 előtti szereplőket említjük csak, hiszen tevékenységük már történeti távlatokat idéz.  A személyek vezetékneve szerinti betűrend szerint sorolódnak a leírások.


Zalalövő szép határa

Zalalövő város, a korábbi Zalalövők és a határába olvadt  valamikori falvak területének érdekességeiből szemezgethet itt az olvasó, érdeklődő. Térképek, földrajzi helynévgyűj-temények, életrajzi leírások a határt leíró szövegei, képeslapok és fotók segítségével elevenítjük fel a város mindenkori természeti környezetét.
Földrajzi helyneveinkben (utcanevek, dülőnevek, pataknevek, stb.) sokféle történet rejtőzik. Tudósítanak a terület jellegéről, növényvilágáról, hasznosításáról, a területtel kapcsolatos foglalkozásokról, birtokos családokról, Lövőt is érintő történelmi eseményekről, valamikori mondákról. Földrajzi neveink legfőbb forrása a Dr. Ördög Ferenc által vezetett hatalmas zalai földrajzinév-gyűjtés nyomán megjelent kötet, a Zala megye földrajzi nevei (Zalaegerszeg: Zala Megyei Tanács V.B., 1964.). De vettünk helyneveket térképekről, néprajzi leírásokból is.
Az illusztrációként látható képeslapok nagy része Berke József gyűjteményéből valók, köszönjük hozzájárulását helytörténeti oldalunkhoz.


Zalalövő épített értékei

Zalalövő épületeinek, építményeinek története egyben a bennük működő intézmények, funkciók története is. A templomokkal, szentelményekkel kapcsolatosan köszönjük Horváth István Sándor plébános úrnak az értékes információit és hozzájárulását azok közléséhez, képek készítéséhez.Ugyancsak értékes információkhoz jutottunk Pintér Antal polgármester úrtól, amit szintén itt köszönünk meg. Az illusztrációként látható képek többségét Kardos Ferenc nagykanizsai könyvtáros, ezen oldalak szerkesztője és könyvtáros kollégái Fenyvesi Attila és Musztács Krisztián  készítették. A képeslapok, képeslaprészletek Berke József gyűjteményéből valók. Minden más esetben külön jelöljük a képek forrását. Reméljük adattárunk folyamatosan bővül a lakók hozzájárulásával.


Zalalövő történeti kronológiája

A kronológiában a legfontosabbnak tűnő zalalövői történeti eseményeket rendeztük időrendi táblába.

 • Zala megye történeti kronológiája 1. A kezdetektől 1848-ig
 • Zala megye történeti kronológiája 2. 1848-tól 1945-ig
 • Zala megye történeti kronológiája 3. 1945-től 2000-ig

Zalalövő gazdasága a kezdetektől 1949-ig

Adatbázisunkban felvillantantjuk Zalalövő gazdaságának néhány érdekes jellemzőjét, s ráirányítjuk afigyelmet néhány jelentősnek tűnő vállalkozásra, vállalkozóra. Elsősorban azokra koncentráunk a gazdaság szereplői közül, akik Zalalövőn is éltek, fejlesztettek, folytatták önálló iparukat.


Zalalövő egyesületei, civil szervezetei a kezdetektől 1949-ig


Zalalövő hivatalok története


Zalalövő oktatási intézményei


Megosztás: